Ondergoed wordt ondermode

Van ondergoed is eigenlijk niet echt sprake meer. Je kunt heden ten dage beter spreken van ondermode. Denk aan de blote billen bij Sloggi, cyberbabes bij Triumph en obscene gebaren bij Björn Borg. Billboards en advertenties zijn zeker de laatste vijftien jaar steeds uitdagender geworden. Ze sieren verkeerspleinen, bussen en tijdschriften. Ook op het internet kom je dit soort advertenties natuurlijk steeds vaker teken. Ondergoed is populair en dat mag gezien worden. Ook mannen ondergoed is steeds populairder geworden. Bij de mannenmode zie je al vele jaren dat het merk een prominent label op de tailleband heeft geplaatst. Onderkleding voor de man wordt gemaakt van microfiber en elastisch katoen, materialen die dragen als een tweede huid. Er zijn voorts sportieve overhemden en T-shirtjes met een V-hals of een knoopsluiting. Toonaangevend zijn nog altijd de kleuren wit en blauw.

Opvallende campagnes bij ondergoed

Veel ondergoed merken hebben de laatste jaren ook proberen op te vallen met opvallende campagnes. Denk maar aan Björn Borg. Zij zijn natuurlijk niet de enige die probeert spraakmakend te zijn met reclamecampagnes. Begin jaren negentig is Hunkemöller hiermee begonnen door schaars geklede dames op de zijkant van hun vrachtwagens te plaatsen. Vooral de billboard van Sloggi zijn al jaren opvallend. Met veel blote damesbillen en – zoals nu – af en toe een man.Het is duidelijk dat de reclame voor ondergoed in de loop der jaren steeds visueler is geworden. Meer plaatjes en minder tekst zorgen er natuurlijk voor dat iedereen het meteen begrijpt. Zo is het voor merken eenvoudig om internationaal te gaan. Critici vinden overigens dat door het visuele aspect de informatie over de producten is achtergebleven. Ook op het internet zie je dat fenomeen. Vooral veel plaatjes, in plaats van praktische informatie over het materiaal en uitvoeringen. Maar vooral het imago van het ondergoed is belangrijk. Het dragen van mooi ondergoed is populair geworden en het is niet langer alleen voor de rijke elite die zich dat kan veroorloven. Veel merken wilden af van het oubollige of truttige image. Ze zoeken naar eyecatchers om de jonge, koopkrachtige generaties te bereiken.

“Mannen kopen zelf hun ondergoed”

heren ondergoedDe meeste mannen kopen overigens tegenwoordig zelf hun onderbroeken. In het verleden was dat wel anders. Circa 40 jaar geleden kocht slechts 30 procent van de mannen zijn ondergoed zelf. Halverwege de jaren negentig was dit 45 procent tegen 65 procent van nu. Nederlanders geven overigens over het algemeen meer geld uit aan ondermode, maar het is niet zo dat ze meer ondermode kopen. De consument wil kwaliteit en is bereid om daar voor te betalen. Dit zie je ook terug in het aanbod. Heren ondergoed bestellen kan in elk geval eenvoudig online, dus je hoeft hiervoor niet meer per se naar de winkel.